Más de Ebre

Malestar dels aficionats taurins perquè s’ha denegat fer correbous a tres pobles

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l’Ebre considera que es poden recuperar els actes amb les restriccions i mesures sanitàries que s’apliquen en altres esdeveniments

M. MILLAN

Whatsapp
Imatge d’arxiu de bous pels carrers d’Alcanar. FOTO: JOAN REVILLAS

Imatge d’arxiu de bous pels carrers d’Alcanar. FOTO: JOAN REVILLAS

A finals d’abril i durant el mes de maig arrencava tradicionalment la temporada de bous a les Terres de l’Ebre. L’any passat es van suspendre tots els actes per la pandèmia però els aficionats esperaven que enguany es poguessin dur a terme els espectacles amb limitacions. Així, l’Agrupació de Comissions i Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre ha mostrat el seu «profund desacord i malestar» perquè la Delegació del Govern ha denegat les peticions per fer bous presentades pels ajuntaments d’Aldover, l’Aldea i Alcanar.

El portaveu de l’Agrupació, Adolfo Lleixà, explica que des de l’entitat es va entendre que l’any passat s’aturés completament l’activitat taurina, com va passar amb tots els esdeveniments i actes de cultura popular, arran de les restriccions per la pandèmia de Covid-19, «perquè el primer és la salut de les persones». Els correbous van quedar expressament prohibits en un decret de la Generalitat.

Entenen, però, que hi ha modalitats que es poden adaptar a la situació actual i que cal recuperar l’activitat pensant especialment en els ramaders de bous braus.

Així, han treballat per poder recuperar enguany els actes amb bous de forma adaptada i especial, a partir d’una taula de treball amb alcaldes i tots els sectors implicats.

L’Agrupació remarca que els bous estan dins del catàleg d’activitats de la cultura popular i no entenen per què no es poden recuperar, amb les mesures que s’apliquen al teatre, al circ, als concerts o als esports no professionals. «El problema realment és sanitari o es vol mantenir una prohibició de forma encoberta?», es pregunta Lleixà.

Així, els aficionats han anunciat que en els propers dies emprendran noves reunions amb tots els alcaldes dels pobles que fan bous a Catalunya, a més de demanar una trobada amb la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, «per a fer-los arribar el malestar, i per a fer-los sabedors de les pròximes accions que des de l’Agrupació estem preparant perquè la festa dels bous sigui tractada com es mereix».

«Entenem que la represa de l’activitat taurina es pot fer i amb les mesures de seguretat establertes resultaria tant o més segura que moltes altres activitats culturals i tradicionals permeses, i així ho demostrarem», afirmen en un comunicat.

Alcanar planteja ajornar unes setmanes les festes, si cal, per incloure actes taurins

Les festes de maig a Alcanar compten habitualment amb un ampli programa d’actes taurins. L’alcalde del municipi, Joan Roig, explica al Diari que l’Ajuntament va fer enguany la sol·licitud del permís de celebració de les festes taurines, que ha estat denegada al·legant al decret del 17 de juliol del 2020 del Procicat, que suspenia de forma cautelar les festes tradicionals amb bous dins del context de la pandèmia. «Sempre treballem en tres escenaris i el següent que hem fet des de l’Ajuntament ha estat respondre i obrir la possibilitat de celebrar les festes taurines de maig, encara que sigue en uns dies o setmanes posteriors a les dates habituals». Una petició que espera ara resposta per part de la Generalitat.

Temas

  • bous
  • Terres de l’Ebre
  • Agrupació de Comissions i Penyes Taurines

Comentarios

Lea También